Zpět na články

Rituály

Blíží se nám čas úplňku, ideální čas pro rituál. Co je a jak jej lze aplikovat v životě?

Rituály

Období novu a úplňku je ideálním časem pro rituál či obřad se záměrem. V období nového měsíce se otevíráme novým možnostem a cestám, je to doba nových začátků, přijímaní neznámého, je to zkrátka nový start. Také můžeme cítit příval nové energie k tvorbě nových projektů, je to ideální čas začít se změnou životního stylu, např. začít cvičit pravidelně. Nebo začít nekouřit. Za plného měsíce zase naopak máme možnost uzavřít nějakou etapu ve svém životě, odevzdat vše nefunkční, vyčistit a udělat si duševní pořádek.

Oba lunární jevy jsou často provázeny neklidem. V novu přívalem nahromaděné energie, při úplňku se vytahuje na světlo vše, co bylo ponořeno do tmy, a to bývá emočně náročné. Rituální obřady tak pomohou dostat energii do rovnováhy.

Provádění rituálních obřadů je odpradávna naší součástí. V minulosti ještě patřily rituály do běžného života lidí, než byly násilně vytlačeny křesťany, ti v obřadech a rituálech pokračují dodnes ve formě mší, jen s jinými záměry a většina probíhá v kostelech. Ale i jednoduchá pravidelná modlitba a projevení vděčnosti před spaním, je v rituálem.

Ať jste věřící v cokoli, obřad s určitým záměrem, nebo pravidelný rituál vám může pomoci vytvořit spojení mezi duchovním a hmotným světem. Nejen, že uklidní naši neustále těkající mysl, ale také nám pomáhá ujasnit si záměr v životě i vnést pokoru a uvědomění si, čeho si v životě vážíme a za co vše jsme vděčni. Také slouží k posílení naší sebedůvěry i ducha. K pročištění ve formě odevzdání všeho, co už nám neslouží. Je to také součást procesu rozhodnutí, co chceme ve svých životech přivítat a co chceme změnit. Také lidé hledali v rituálech a obřadech duchovní útěchu, která pomáhala stabilizovat jejich život a životní sílu.

Možná někdo namítne, že rituál je přežitek že se v Nové Zemi umíme jen rozhodnout, poslat záměr, udržet si jej a ono se děje a není třeba "čarovat". Jenže i tím, že si vytvoříme klid a prostor jen pro sebe, posílíme daleko více naladění se na daný záměr, třeba zjistíme, že již vlastně toužíme po něčem jiném, než jsme původně mysleli a hlubokým zaměřením se na své nitro, jsme v užší komunikací se svou duší. Také je rituál vhodný pro každého, kdo potřebuje koncentraci a zklidnění, či jakési "potvrzení", že je záměr vyslán vědomě.

O obřadech a rituálech existuje řada publikací, kde se můžete inspirovat, já jsem ovšem zastánce individuality a spontánnosti. Také je třeba brát zřetel na to, že jsme každý originál a každému sedí něco jiného. To, co nám během obřadu přichází na mysl, je přesně to, co je "správně". Za mě tedy neexistují ani pravidla ani řád, či posloupnost, jak by měly vypadat.

Ale i přesto tady pár tipů, jak na to:

Zapalte rituální svíčku, která může mít barvu, hodící se k danému záměru, nebo byla s tímto záměrem vyrobena, ale není to nutností. Poslouží klidně svíčka bílá, kterou je nutné nechat úplně dohořet.

Je dobré počáteční zklidnění, dechovým cvičením, vizualizací, napojení se na své vyšší já/nitro.

Na papír si sepíši, co odevzdávám i čemu se otevírám, jaký mám záměr (co je psáno, to je dáno), kde se při psaní plně koncentruji na záměr.

Poděkuji s vděčností a pokorou za podporu živlům, předkům, průvodcům... 'Vyberte si co je vám nejbližší, s čím rezonujete.

Já ráda pracuji s živlem ohně i vody, tím, že nechávám papír se záměrem rituálně spálit. Vodu beru jako očišťující, kdy je možné nejen omýváním vlastního těla nechat smýt vše, co je blokující, což můžeme, pokud konáme vědomě, použít jako denní rituál. U měsíčního rituálu, můžeme nechat poslat papírek se záměrem třeba po proudu řeky, nebo potoka. Způsobů je mnoho, můžete jej třeba zakopat na zahradě, s tím, že jej odevzdáváte Zemi.

Mám v oblibě také vykuřovadla, které používám pro očistu prostoru. Mezi základní patří třeba Bílá šalvěj, která má velmi silnou očistnou a ochrannou schopnost, nebo oblíbené Palo Santo.

Také je silně působí vytvoření obřadního oltářku, kde si můžeme přivolat podporu předměty, které jsou nám intuitivně příjemné, minerály, či fotky předků, různé rostliny a přírodniny, ke kterým máme blízko atd.

Ještě pár slov k záměru a výsledku. Je třeba si uvědomit, že nemůžeme čekat zázraky ihned po rituálu, navíc, pokud na očekáváný výsledek neustále myslíme ve stylu: "Kdy už konečně přijde?" Moje zkušenost nejen s rituály, je záměr vyslat a přestat upírat pozornost na to, že daný stav ještě nemám. Nelpět. Odevzdat nefunkční nezvládnu tím, že budu pořád stále myslet na to, co mi v životě nefunguje. Je dobré brát daný záměr jako hotovou věc a začít upírat pozornost jiným směrem. Třeba k jednotlivým krokům, které pro to mohu udělat, nebo tím, že se zaměřím, na to, co mi naopak jde a funguje. Je pak moc hezké a příjemné po čase zjistit, že již delší dobu žijeme to, co jsme vyslali, že se náš záměr naplňuje.

Je to jako s mytím oken. Stává se vám, že když se odhodláte k této činnosti, začne v ten den, pršet? Tak stejně to funguje i se záměrem. Připustila jsem, že v mé realitě je běžné, že když myju okna, za hodinu leje. Tak stejně funguje práce se záměrem. Připustím-li, že mou realitou je, že mi věci, které jsou spojeny s mým záměrem nepřichází, tak se tak děje, blokuji jej.

Každá myšlenka o nás samých, to jak jsme naladěni, tvoří součást naší reality. Při rituálech máme možnost přivolat do svých životů to nejlepší, co nám může život dát. Nebojme se a nebuďme skromní. Co si zasloužíme, je to nejlepší, tak na to při obřadech mysleme.

Nebojme se tedy roztáhnout křídla, protože bez nich nelze vzlétnout.

Hodně štěstí na cestě za sebepoznáním přeji

Lenka

Sdílet na Facebooku
Lenka Haasová

Lenka Haasová

Tarot Výklad karet Automatická kresba Kyvadlo

Terapie s Tarotem, diagnostická automatická kresba, práce s kyvadlem, kurzy Tarotu, osobní konzultace, harmonizace čaker, čištění prostoru a jemnohmotných těl

Podobné články

Novoluní v Blížencích 18.6.2023

Cykly Slunce, měsíc a planety Tarot a výklad karet

Co náš čeká a v jakých energiích se budeme pohybovat s přicházejícím Novem v Blížencích? Vyberte kartu, odhalení se brzy dočkáte…

Dnešní horoskop pro všechna znamení - pátek 5. 5..2023

Astrologie a horoskopy Tarot a výklad karet Čarodějnictví a magie

Rady a inspirace nejen v oblasti vztahů, partnerství Lásky. Jak to vidí Tarot v měsíci Lásky? Afirmace pro úspěšný vztah.

Horoskop na dnes
Přidej si Zverokruh.cz na plochu! Přidat na plochu