Zpět na články

Ja(te)rní volání

Duben je měsíc jater. co všechno ovlivňují a jak s nimi soovisí naše nastavení a psychika?

Ja(te)rní volání

Játra se podílí na všech pochodech našeho těla, jsou naší chemickou továrnou a musí zvládat obrovské množství procesů, včetně látkové výměny a detoxikace. Jejich funkce tedy ovlivňuje nejen fyzický stav, ale velkou měrou ovlivňuje stav naší psychiky.

Dle východní medicíny v dubnu dochází k oslabení jater, proto je dobré je nezatěžovat, a naopak využít tento čas k jejich očistě. Jarní únavu známe všichni, ale málokdy si spojíme tento pojem právě s játry. Jejich kondice a stav právě určuje náš stav energie a vyčerpání. Jejich dysfunkce se může projevovat například sníženou imunitou vůči vnějším nepříznivým vlivům počasí (ono mě ofouklo), dlouhotrvající rýmou, zvýšenou teplotou, hlavně k večeru, reakcí na potraviny (tuky, alkohol) a především zhoršeným psychickým stavem, vnitřním neklidem, podrážděností, aniž bychom k ní měli logický důvod.

Tak jak ovlivňuje roční období náš organismus i denní doba má vliv na naše tělo. Je tedy dobré sledovat tzv. orgánové hodiny, což je doba, kdy daný orgán pracuje a k tomu potřebuje ideálně klid. Jaterní čas je uváděn kolem 12-3 hodiny ráno. Proto se snažíme v tuto dobu játra nezatěžovat jídlem ani alkoholem, také věnujeme pozornost době, kdy se v noci pravidelně budíme. Pokud je to v čase mezi 12- 3 hodinou ráno, hlásí se játra o pozornost a potřebují podpořit.

Jeden z hlavních pozitivních vlivů na játra je vyvážená strava, ale často i lidé, kteří žijí zdravě, mají s nimi problémy. Může za to psychika a nastavení jedince.

Psychosomatické příčiny onemocnění jater bývá často vnitřní zlost, neodpuštění sobě i druhým, vnitřní tvrdost, neschopnost přijímat minulost a situace, které se nevyvíjejí podle našich představ. Také zatvrzelost (umanuté vnitřní dítě), pocit nespravedlnosti a pocit, že musíme být stále ve střehu před vnějším světem (oběť). Potřeba se prosazovat silou, jako následek nedostatečné sebeúcty a hledání ji ve vnějším světě. Přitom se vyčerpáváme tlakem, který popíráme. Je třeba se uvolnit a "upustit páru", jinak hrozí výbuchy dlouho potlačených emocí. Jinou formou jsou poraženecké nálady, pocit, že musíme překonávat překážky, než dostaneme, co chceme.

S jarním počasím nás to láká více do přírody a není na škodu se při svých toulkách krajinou porozhlédnout, jaké poklady jarní příroda nabízí.

Kopřiva dvoudomá je jedním z nich. Má úžasné a často nedoceněné vlastnosti, nejen, že čistí krev a játra, ale pomáhá s celkovým detoxem po zimě a dodá našemu tělu potřebné minerály. Také působí blahodárně na pohybový aparát a imunitu.

Doporučené dávkování je 2x denně čaj z nejlépe čerstvých bylin (upřednostňuji samosběr - sbírejme jen v čistých a ekologicky nezatížených oblastech) max po dobu 3 týdnů.

Smetánka lékařská je další málo doceněnou bylinkou, přitom kořen, nať i květ obsahuje úžasné látky pro náš organismus. Kořen sbíráme na jaře před rozkvětem, nebo na podzim po něm. Mladé listy jsou lahodné v jarních salátech, květy lze sušit, nebo z nich děláme oblíbený pampeliškový sirup, nebo med. Smetánka obsahuje hořčiny, což jsou látky nápomocné při nechutenství a problémy se zažíváním. Čistí játra, ledviny, střeva, je vhodná při hemoroidech i onemocnění kůže. Pro svůj vysoký obsah minerálů a vitamínů je skvělá při chudokrevnosti i cukrovce.

Své tělo krásně nastartujeme i tím, že při procházce v přírodě "spaseme" několik listů, stonků, či květů pampelišky. Takže pokud patříte k intuitivním konzumentům a posloucháte co tělo žádá, rozhodně se takovému malému občerstvení nebraňte.

Pampeliška dokonce výborně regeneruje tělo a aktivuje procesy autoregenerace při léčbě rakoviny. To mě opět vrací k játrům, jako úložišti všech křivd a zlosti, která bývá namířena často proti nám samým. Rakovina je z pozice psychosomatiky vnímána jako proces sebedestrukce, manifestovaný ve fyzické podobě.

Ostropestřec mariánský

Tento "bodlák" má silné antioxidační účinky, podporuje funkci jater a žlučníku, reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Ideální je konzumace semen, která si čerstvě namelete například v mlýnku na kávu. Průmyslově zpracovávané doplňky stravy nemají takovou účinnost.

Červená řepa je mou oblíbenou zeleninou. Výborná je ve všech formách, např. pečená s bramborem a česnekem. Řepný salát je klasika. U řepy je to jako s olivami, buď ji milujete, nebo nenávidíte. Opět se řídím tělem, takže když slintám týden nad myšlenkou zeleninového boršče, asi mi má játříčka chtějí něco říct...

Řepa je zdrojem minerálních látek a vitamínů. Má blahodárný vliv na kardiovaskulární systém, nervový systém a čištění krve, jak napovídá její barva. Tedy i játra ocení tuto zeleninu v našem jídelníčku, ale díky obsahu křemíku, hořčíku, železa a zinku se nám tělo odvděčí i pevnými kostmi, nehty a vlasy.

U dávkování a užívání bylin, se vždy řídíme selským rozumem. Nic v extrému není přínosem. Pokud užíváme nějakou bylinu, pravidlem bývá, že bychom po třech týdnech užívání měli udělat pauzu. Ta je různě dlouhá, podle toho, jaké byliny užíváme. Také nekombinujme mnoho léčivek dohromady, popřípadě se poraďme s lékařem (nejlépe celostní medicíny - nic proti západnímu směru), nebo bylinářem.

Těhotné ženy buďte vždy u bylin na pozoru, ne každá bylinka prospívá děťátku a jeho pohodě v děloze.

A co se týče těla, vždy je dobré s ním komunikovat, nebo minimálně je vhodné poděkovat za to, jakým způsobem vše zvládá. A že jsou to někdy opravdové výkony! Také je třeba si uvědomit, že pokud svá těla po léta přehlížíme, nemůžeme čekat, že budeme za týden fit a v plné síle. Každý jeho projev je i projevem duše. Je to způsob, jakým s námi komunikuje, pokud trpíme například chronickými potížemi, je dobré se zamyslet, nebo zjistit, co se nám naše duše přes tělo snaží předat.

Krásné dny

Lenka .

Sdílet na Facebooku
Lenka Haasová

Lenka Haasová

Tarot Výklad karet Automatická kresba Kyvadlo

Terapie s Tarotem, diagnostická automatická kresba, práce s kyvadlem, kurzy Tarotu, osobní konzultace, harmonizace čaker, čištění prostoru a jemnohmotných těl

Podobné články

Novoluní v Blížencích 18.6.2023

Cykly Slunce, měsíc a planety Tarot a výklad karet

Co náš čeká a v jakých energiích se budeme pohybovat s přicházejícím Novem v Blížencích? Vyberte kartu, odhalení se brzy dočkáte…

Najdi v sobě smířlivost

Cykly Slunce, měsíc a planety Emoce a naděje Tarot a výklad karet

Také nyní silně vnímáte onu protikladnou situaci, kde jedno popírá druhé a hledáte nějakou mantru, opěrný bod? S tím vám může pomoci tarotové okénko.

Horoskop na dnes
Přidej si Zverokruh.cz na plochu! Přidat na plochu