Zpět na články

Naučte se koncentraci

V magickém výcviku patří koncentrace mezi základní dovednosti. Existuje mnoho příruček, jak se za krátkou dobu naučit koncentraci.

Naučte se koncentraci

Existuje mnoho příruček, jak se za krátkou dobu naučit koncentraci. Najdete v nich sice občas dobré rady, ale moc se na ně nespoléhejte.
Co je koncentrace? Hermes ji popisuje jako stav mysli, za kterého převládá jediná myšlenka. Je nutno z vědomí vyloučit vše, co se netýká předmětu, na který se soustředíme.Ovšem koncentrace může být i nebezpečná. Musíme pečlivě dbát na přípravu těla a mysli.
Praktikové (joginové, kabbalisté) nestanovili svoje předpisy bezúčelně.
Denně se má dbát:
1) jamy, tj. přísnosti, důslednosti
2) nijany, čistoty (mravní, fyzické)
3) asany, pozice
4) pranajamy, dechu
5) pratjahary, introspekce (vnitřního zkoumání sebe sama)
Těchto pět předpisů se týká přípravy těla.
Nutno dodat, že bez umění koncentrace nelze v magickém vývoji postoupit vpřed. Sami zjistíte, že každé cvičení, ať už slouží ke kontrole těla nebo mysli, lze provádět jen za plné koncentrace.
Příklady cvičení:
1) Usedněte pohodlně na pohovku nebo ulehněte. Uvolněte všechny svaly a soustřeďte se na své myšlenky. Nic vás nesmí rušit. Myšlenky nijak nerozvíjejte, jenom je pozorujte. Pokud se dostaví únava, snažte se ji potlačit, je- li příliš silná, přestaňte cvičit. Toto cvičení provádějte ráno i večer nejprve 5 minut, každý den přidávejte 1 minutu až skončíte na 10 - 12 minutách.
Budete- li cvičit svědomitě, brzy na sobě poznáte první duševní změny.
2) Posaďte se nebo ulehněte, uvolněte se. Vybavte si nějakou myšlenku nebo ideu. Např. plán na zítra, aj. Snažte se tuto myšlenku udržet po dobu 10 minut. Můžete ji rozvíjet, ale nesmíte ji ztratit, pakliže ji ztratíte, přestaňte cvičit. Cvičení provádějte ráno i večer.
3) Opět si lehněte nebo sedněte a uvolněte se. Vybavte si celý právě prožitý den. S kým jste byli, co jste dělali, apod. Vše si snažte vybavit do nejmenších pdrobností, všechny detaily. Vydržte alespoň 15 minut. Cvičení provádějte večer.

Jsou samozřejmě mnohá další cvičení a jejich výběr nechám jenom na vás.
Cvičení provádějte denně (vždy pouze jedno) a velice svědomitě, není třeba spěchat. Pakliže vám nějaké cvičení dělá problémy, neváhejte a věnujte se mu více.
Nezapomínejte také na to, že aby nedošlo k disharmonii živlů v těle, musíte provádět denně cvičení nejen koncentrační, ale i fyzická, vědomostní, atd.
Instinkt vám napoví, jestli jste už cvičení zvládli a můžete tedy přistoupit k dalšímu.

Sdílet na Facebooku
Zuzana Antares

Zuzana Antares

Tarot Výklad snů Čarodějnictví Magická poradna

Studuji skryté skutečnosti světa, magické schopnosti člověka a zákonitosti běhu věcí i našeho osudu od roku 1982. V posledních třiadvaceti letech se profesionálně zabývám poradenstvím, které mi předtím bylo koníčkem.

Podobné články

Etická pravidla výkladu osudu

Astrologie a horoskopy Budoucnost Tarot a výklad karet

Věštbou nelze odhalit celou skutečnost, pouze její určitou část. Každý poradce je schopen odhalit jinou část, proto mohou mít různí věštci různé pohledy. Každému člověku během výkladu zdůrazněte, že se můžete mýlit. Tím zabráníte nežádoucí vazbě na vaši věštbu.

Zdolání panické ataky

Emoce a naděje

V poslední době se zamýšlím nad příčinami, které spouští panické ataky nebo úzkosti a nad možností jak je zpracovat nebo jim předejít.

Horoskop na dnes
Přidej si Zverokruh.cz na plochu! Přidat na plochu